Importanta culorii galben si vizibilitatea semaforului!
,,Plecam toti la culoarea verde” a fost introdusa de un primar pasionat de curse de masini si care a introdus semaforizarea in cascada si contorizata pentru masinile oprite la semafor.
Se presupune ca la un semafor normal cei care vad semaforul urmaresc culoarea acestuia, iar la cei care nu vad semaforul urmaresc masinile din fata lor. Cand se schimba culorile cei din prima linie pleaca deoarece au fost pregatiti si au urmarit schimbarea culorilor, iar cei din spatele lor pleaca mai tarziu deoarece urmarind masina din fata acestia se pregatesc si baga in viteza abia dupa plecarea masinii din fata. Astfel se pierd cate trei secunde la fiecare masina. La zece masini la semafor tot acest timp se concretizeaza in timp irosit doar cu manevra de pregatire si duce la pierderea sansei de face parte din grupul care pleaca la o prima schimbare de culoare. Prinzi doua trei schimbari/semafoare.
Sa vedem ce se intampla la cei care au un contor si un semafor cascadat plus o secventa unitara a timpului de afisare a culorii galbene. Principiul este simplu. Toti soferii trebuie sa vada semaforul! Apoi se impart in grupuri de actiune de cate trei-cinci masini pe lungimea strazii, fiecare grup avand un semafor. sa presupuneam ca trei grupuri ar putea pleca simultan la schimbarea in verde. Cand se schimba culoarea in galben soferul executa miscarea de ,,bagat in viteza” si asteapta, pregatit de plecare, culoarea verde. De obicei acest lucru dureaza intre 1.5 si 3 sec. Exact atat, 3 sec, dureaza lumina galbena care ofera acest timp de pregatire (la noi galben este aproape inexistent asa de repede se schimba) .
Acum sa revenim la grupurile formate. Cu semafoarele in cascada incepem cu ultimul grup care vede inaintea celorlalti schimbarea culorii si se pregateste de plecare. La acesta culoarea galben-verde apare prima, decalat cu 3 secunde pentru fiecare grup (timpul de pregatire). Se schimba pe rand la grupul din fata lui si in momentul in care la primii aflati la semafor s-a schimbat culoarea verde, pleaca de la semafor, in primele 5 secunde, cel putin 15 masini pe banda urmate indeaproape de cei din spate care, plecand de pe loc, au spatiu de manevra pentru o deplasare continuua. Toti se aflau deja pregatiti cu piciorul pe acceleratie asteptand startul. Contorizarea aici ajuta la estimarea timpilor de manevra.
By CVA